Shreya Ghoshal biyografi

shreya ghoshal in red

Shreya Ghoshal biyografi
Shreya Ghoshal (Türkçe okunuşu: Şireya Goşal), 12 Mart 1984 tarihinde Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde doğdu.

Şarkılarını çoğunuzun bildiği Bollywood filmleri dışında, diğer Hint dilleri olan Assamca, Bengalce, Kannadaca, Malayalamca, Marathice, Pencapça ve Tamilce olarak da söylüyor. Şu ana kadar 180’den fazla filmde şarkı söylemiş.

Bilmeyenler için; Hint filmlerinde çoğunlukla playback yapılır, hani bizdeki eski Türkan Şoray filmleri gibi yıldız oyuncular yalnız dudaklarını kımıldatırken asıl şarkıları Shreya Ghoshal gibi güzel sesli kişiler okur. Yüzleri gözükmez, büyük olasılıkla sizlerin de izlediğiniz Hint filmleri varsa bundan haberiniz yoktur, ancak Hindistan’da bu şarkıcılar çoğu film yıldızından daha çok bilinir ve sevilirler.

Ghoshal, kökleri Bangladeş’e uzanan bir aileden geliyor. Babası Nükleer Reaktör mühendisi, annesi edebiyat okumuş.

Daha çocukken Hindistan’da ünlü bir TV programı olan Sa Re Ga Ma’nın şarkı yarışmasına katılıyor ve kazanıyor. Daha sonra ailesinin Bombay şehrine taşınmasıyla, orada ünlü Hint film müzisyenlerinden olan Kalyanji Anandji kardeşler ve Mukta Bhide’den dersler alıyor.

See also :  Shreya Ghoshal: I cannot sing double-meaning songs

Hindistan’da nükleer alanında çalışanların çocuklarına özel Atomik Enerji Merkez Okulu’nda, ardından da SIES Kolleji’nde eğitim görüyor.

Çocukken katıldığı Sa Re Ga Ma Pa’ya ikinci kez katıldığı zaman Hintli yönetmen Sanjay Leela Bhansali’nin dikkatini çekiyor (kendisini eklediğim 2009 ödül töreni görüntülerinde görebiliyorsunuz. Siyah sakallı, gözlüklü bir adam). Ardından ardarda çok sayıda filmde şarkı söylemeye başlıyor, bunlardan özellikle Devdas (2002) filminde ünlü Hintli kadın oyuncu Aishwarya Rai yerine söylediği şarkılarla üç büyük ödül kazanıyor.

Daha sonra diğer Hint dillerinde söylediği yüzden fazla şarkıyla da, Bollywood gibi o sinemalardan çok sayıda ödül alıyor.

Şarkıcının 1998’den bu güne çıkardığı albümler sırayla; Bendhechhi Beena (1998), O Tota Pakhi Re (1998), Ekti Katha (1999), Mukhor Porag (2000), Rupasi Raate (2000), Banomali Re (2002), Jabo Tepantor (2003), Akasher Mukhomukhi (2002), Swapner Pakha (2003), Thikana (2006), Ustad & the Divas (2006), Krishna Bina, Ache Ke (2007), Kanadau Vitthalu (2007), Jete Daao Amay (2008), Mazhi Gaani – Shreya Ghoshal (2008), A Tribute to R. D. Burman (2010), Ei Aakash Tomari, Rim Jhim, Tumi Bolo Ami Shuni isimlerinde.

See also :  Shreya Ghoshal celebrates a decade in Bollywood

Feb 08, 2012 – dunyapop.com

5/5 - (1 vote)

Related posts

Leave a Comment